Juust, de dialectband uit Genemuiden. Blues, rock, luisterliedjes in het Gaellemunigers

Over Juust

Juust

De band ontstond in 2007 na het verschijnen van de dvd ‘Uutsprèken’. Op deze uitgave van de IJsselacademie in Kampen voeren regionale popartiesten (waaronder Erwin Nyhoff) werk uit in hun eigen dialect. Dat inspireerde vijf ervaren Genemuider muzikanten. Ze vertaalden een aantal bestaande liedjes, ontdekten dat ze in de oefenruimte een klik hadden en stuitten tijdens de eerste optredens op veel enthousiasme. Vervolgens leverden lokale tekstschrijvers materiaal aan,  terwijl Juust zelf ook aan het componeren sloeg.  De teksten gaan over het dagelijks leven, ups en downs in de liefde, grote dromen en de kleine romantiek van de Genemuider samenleving.

Repertoire

Het repertoire van Juust bestaat zowel uit originele composities en teksten, als – soms nagenoeg onherkenbare - bewerkingen van bestaande songs. Maar altijd geldt dat de liedjes in het Nedersaksisch dialect gezongen worden en dat de inmiddels karakteristieke Juust sound terug te horen is.

Dialect

Juust heeft zijn oorsprong in het Overijsselse Genemuiden.  Kenmerkend voor de muziek van Juust is het gebruik van de lokale streektaal.  Het Genemuidens, of beter het Gaellemunigers, is een dialect dat valt onder het Nedersaksisch. Maar door de in vroeger dagen enigszins geïsoleerde ligging van Genemuiden, wijkt het dialect af van het dialect dat gesproken wordt in de omringende plaatsen. Niettemin heeft het Geallemunigers veel overeenkomsten met het Drents, het Achterhoeks en Twents.

Overnij

Op donderdag 9 oktober 2014 werd het tweede album van Juust gepresenteerd. Het album “Overnij” bevat een boeiende en afwisselende  verzameling songs, met invloeden van rock, blues, folk en americana. Daarnaast bevat het album een aantal in een intieme setting opgenomen akoestisch songs, ter promotie van de reeds befaamde "Juust an huus" huiskamerconcerten. Verder ziet de band het album als een visitekaartje voor concert- en festivalorganisatoren, waardoor Juust de volgende stap kan zetten.

Dag en nacht

De vijf muzikanten presenteerden in 2012 hun eerste en lovend ontvangen album ‘Dag en Nacht’. De cd 'Dag en Nacht' biedt een mooi overzicht van de eerste jaren van Juust. Het album is veel gedraaid op RTV Oost en Juust kreeg veel aandacht van de lokale en regionale pers.

Optredens

Juust treedt graag op! De bandleden zijn ervaren muzikanten en hebben ruime ervaring met allerlei soorten optredens. Van kroeg tot bibliotheek, van tuinfeest tot bruiloft en van huiskamerconcert tot streektaalevenement,  de mannen van Juust zorgen altijd voor de “Juuste” sfeer.

Bandleden

Juust bestaat uit vijf muzikanten:
Gerben Beens: Lead Zang
Jerry Hoekman: Gitaar, mondharmonica en mandoline
Harry van Rees: Basgitaar
Martin Bakker: Gitaar en zang
Arend van Dijk: Drums en percussie